Balthazar André

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route La Louvière
Wandel deze route met je smartphone.

ANDRÉ BALTHAZAR
°La Louvière, 7 januari 1934.
°La Louvière, 22 augustus 2014.

André Balthazar heeft talrijke petten opgehad, hij was uitgever, schrijver, onderwijzer, directeur van het Centre de la Gravure et de l’Image imprimée in zijn geboortestad. Maar steeds was hij een opmerkelijke figuur van het Belgische surrealisme en grote vriend van Pol Bury en Achille Chavée, met wie hij een bijzonder initiatief ontwikkelt.

Na een middelbare opleiding aan het Provinciaal Atheneum van het Centrum in Morlanwelz studeert hij Romaanse Letteren aan de Brusselse Vrije Universiteit, waar hij in 1956 zijn diploma behaalt. Maar al in 1949 heeft hij beeldhouwer Pol Bury leren kennen, die hem kennis laat maken met het surrealism en de CoBrA-beweging. Het word teen ware eye-opener en omstreeks 1955 richt André Balthazar samen met Bury en de dichter Achille Chavée de Académie de Montbliart op, waaruit twee jaar later Daily-Bul ontstaat in La Louvière, zowat het huisblad van de Bul-gedachte, die ze samen vorm geven. Dat unieke avontuur concretiseert zich in activiteiten en uitgaven, die op allerlei gebieden voor verwarring zorgen, maar juist die spontane uitingen kenmerken Daily-Bul.    

In 1963 publiceert André zijn eerste verzameling teksten, La Personne du Singulier’ (Het Personage der Bevreemding), geïllustreerd door Pierre Alechinsky. Onregelmatig zullen er nieuwe teksten verschijnen. De ideeën van de Brusselse École de la Cambre (ENSAVC) zijn daar niet vreemd aan en vanaf januari 1984 gaat André Balthazar het Centrum voor Gravures en het Gedrukte Beeld van de Franse Gemeenschap leiden in La Louvière.

André Balthazar is een filosoof die zich niet direct laat kennen, die de onnozele hals speelt, een dichter die niet ernstig genomen wil worden. Lees hem:  onderzoek zijn titels, stel je vragen uit, stel je tevreden met waarschijnlijkheden, herleidt zijn boeken tot de plaats die ze innemen op de schappen van een bibliotheek. André Balthazar lezen is binnentreden in de eenzaamheid na zo’n lectuur. Maar zeg uiteindelijk bij jrezelf: “En waar is Balthazar in dat alles?”  Het antwoord? Zoveel boeken om steeds minder te zeggen op steeds minder plaats, met steeds meer hoop om steeds minder te hopen om steeds meer liefde en tederheid weer te geven. De opsomming van het oeuvre geeft je al een eerste indruk.

Oeuvre (onvolledig):
– A Bras le Corps
– Broutilles
– Buffonneries
– Deux contes
– Elle
– Façons d’y voir
– Fenêtres à vue
– Il
– Il faut ce qu’il faut
– Je
– Je, [c’est lui]
– L’air de Rien
– L’enfance de l’Age
– La chaise (Lexikon tome 4)
– La concordance des Temps
– La culotte (Lexikon tome 3)
– La personne du Singulier
– La pipe (Lexikon tome 7)
– La poire (Lexikon tome 5)
– La vache (En gros et en détail)
– Le chapeau (Lecikon tome 2)
– Le coucher de la mariée
– Le nez (Lexikon tome 6)
– Le petit Mozart
– Le soulier (Lexikon tome 1)                                      
– Les eaux dormantes
– Les images virtuelles
– Les pas perdus
– Lignes
– Linnéaments
– Mots – Mots
– Pol Bury – Pâleurs obliques

Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je oBollebooswicht