Desmedt Emile

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route La Louvière
Wandel deze route met je smartphone.

ÉMILE DESMEDT
°Doornik, 27 december 1956.

Geen gemakkelijke kunstenaar, wat hij weergeeft in zijn beeldhouwwerk komt vaak voort uit een onderzoek van en denken over een welbepaald thema. Zo heeft hij zich bezig gehouden met de ontwikkelingsstadia van individuele wezens, beginnend bij het ei en dan via de larve tot een imago. Daar is dan zijn werk Imago² uit voortgekomen, dat bestaat uit twee grote halve schalen in lood, die elkaar in een subtiel evenwicht lijken te houden, het moment net voordat er leven ontstaat. Dat beeld heeft in 2006 een plaats gekregen in het openluchtmuseum van Sart-Tilman, de Luikse universiteit, waar het gezelschap heeft van beelden van diverse grote namen.

Die Luikse eer is mile niet zomaar in de schoot gevallen, hij heeft in 1991 de Prijs voor Jonge Beeldhouwkunst van de Franse Gemeenschap behaald. Dat gebeurt na een lange weg van opleidingen, te beginnen in 1978 bij de Rijks Normaalschool in zijn geboortestad Doornik, waarna hij aanvankelijk opvoeder wordt. Maar er volgt een carrièreswitch : van 1984 tot 1988 gaat Desmedt beeldhouwen studeren aan de Doornikse Academie voor Schone Kunsten. En tijdens die opleiding raakt Émile geboeid door keramiek, wat hem ertoe brengt om vanaf 1987 een hele reeks stages daarin te gaan volgen binnen en buiten Europa: België, Canada, Congo, Finland, Frankrijk, Libanon, Niger, Tunesië – onze volgorde is puur alfabetisch. Om uiteindelijk vanaf 1990 zelf aan die academie les te gaan geven, waarbij zijn opleiding Normaalschool toch weer te pas komt.

Intussen gebruikt Desmedt allerhande materialen, zowel keramiek als hout, beton, koper, ijzer, lood, porselein-papier, glas … Dat resulteert in creaties die vaak bolle vormen bezitten, maar ook een totaal ander uitzicht kunnen hebben, bijvoorbeeld als langgerekte stangen. En dat niet alles door een breder publiek begrepen en gesmaakt wordt, mocht Émile ondervinden toen een werk dat hij voor een oorlogsherdenking in Doornik concipieerde op de Pont de Fer ten prooi viel aan vandalisme nog voor het voltooid was. 

Samen met zijn leerlingen realiseerde Émile Desmedt – die inmiddels leeft en werkt in Hollain – in 2015een bijzonder werkstuk in La Louvière met de naam État II voor de vroegere aardewerkfabriek Royal Boch, nu een museum. Ter plaatse werd binnen een grote stelling een zes meter hoog aardwerk vorm gecreëerd, die vervolgens met vuur van onderin de binnenkant verhitte tot hoge temperaturen gebakken werd. Een proces zoals dat vroeger in de flesvormige ovens van Royal Boch plaatsvond. Na vier maanden werken met een heel team, waren er hier juist veel supporters van het werkstuk, een ware volkstoeloop toen het af was. Het is letterlijk is onthuld door kinderen en volwassenen, die er een rondgedraaide zwarte strook van loshaalden en zo het gecraqueleerde beeld in het zicht brachten.

Oeuvre : (onvolledig)
2000 Cardon solaire
           Ancien hôpital des Anglais (SPW), Montagne Sainte-Walburge 2, Luik.
2001 Oh Ciel Mon Amour
           Jardin du Maïeur, Grand-Place, Mons.
2006 Imago²
          Openluchtmuseum Sart-Tilman, Boulevard du Rectorat 1, Luik.
2007 Fontein
          Place Saint-Étienne, Luik.
2015 État II
          Rue des Émailleurs, La Louvière.

Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht