Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Dendermonde.
Wandel deze route met je smartphone.

JACQUARD STOFFEN

Dit zijn stoffen met een ingeweven dessin of patroon, die dus niet pas na het weven bedrukt zijn. Het inweven maakt de stof duurzamer en sterker en gebeurt met een speciale volautomatische weefmachine, het Jacquardgetouw, genoemd naar zijn uitvinder.

Joseph-Marie Jacquard wordt op 7 juli 1752 in Lyon geboren als zoon van een zijdewever. Na de dood van zijn vader erft hij diens werkplaats, maar Joseph is geen succesvolle bedrijfsleider, want altijd bezig met het verbeteren van het weefproces in plaats van zakendoen.

Na een onderbreking rond 1790 waarin hij als soldaat zowel Lyon verdedigt tegen het leger van de Conventie, om daarna juist met dat leger te strijden tegen buitenlandse aanvallers, waarbij zijn eigen zoon omkomt, gaat hij in zijn geboortestad in een fabriek aan de slag. Maar in zijn vrijetijd blijft hij verder zijn weefgetouw ontwikkelen. Het lukt hem om in 1790 de eerste volautomatische weefmachine te construeren. Die werkt met ponskaarten, die samen een programma kunnen vormen voor een in de stof verwerkt weefpatroon.

Jacquard stelt zijn volautomatisch weefgetouw voor op een Parijse industriebeurs, maar krijgt te maken met boze wevers die zijn machine willen vernielen uit vrees werkloos te worden. Maar als Joseph een nog verbeterd model in 1804 aan Napoleon Bonaparte kan tonen, krijgt hij steun voor de verdere vervaardiging van zijn weefgetouw en wordt zijn uitvinding snel algemeen gebruikt in de textielsector. Josephs eigen levensdraad breekt op 7 augustus 1834 in het Franse Oullins.

Klik voor andere routes op Routes.
Voor andere Bollebooswichtitems klik je op Bollebooswicht.