Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route DENDERMONDE
Wandel deze route met je smartphone.

ISIDOOR BLANCQUAERT
° Gentbrugge, 1874.
† 1964.

Isidoor Blancquaert wordt geboren in 1874 als zoon van ijzerdraaier Auguste François Blancquaert en wordt kennelijk geïnspireerd door vaders werk. Hij zal dan ook een opleiding als kunstsmid gaan volgen aan het gerenommeerde Gentse Sint-Lucasinstituut. Later wordt hij daar zelf leraar smeedtechnieken en hij wordt beschouwd als de grondlegger van de opleiding smeedkunst voor architectuur. Hij vestigt zich aan het Van Houtteplein in zijn geboorteplaats.

Zijn eigen creaties in kunstijzer en koper exposeert Blancquaert op de Gentse Wereldtentoonstelling van 1913. Voor die expo maakt Isidoor ook de lantarens, deurkloppers, haardijzers en zo meer voor het onderdeel ‘Oud Vlaanderen’. Zo’n wijk in Gouden Eeuw-stijl is gangbaar geworden op Belgische Wereldtentoonstellingen na het succes van de wijk ‘Oud Antwerpen’ op de Antwerpse Wereldtentoonstelling van 1894.

Veel later exposeert Isidoor ook nog op de Luikse Wereldtentoonstelling van 1939 en zowat halfweg tussen beide op de Internationale tentoonstelling voor decoratieve kunst in 1925 in Parijs. Het is die tentoonstelling die – zij het pas na in de jaren 1950 – geboorte geeft aan de term art deco.   

Vermoedelijk reeds tijdens die Gentse Wereldtentoonstelling komt Isidoor in contact met de eveneens Gentse architect Valentin Vaerwyck. Samen met Oscar Sinia en Geo Verbanck maakt Blancquaert deel uit van wat bijna een vast team is bij bouwwerken van Vaerwyck, onder meer het Dendermondse gerechtshof in de periode dat Vaerwyck daar stadsarchitect is. Het gaat zelfs zover dat Vaerwyck voor Isidoor in 1926 de ‘Villa Zeemeermin’ bouwt aan Rembrandtlaan 13 in De Haan, waar in hetzelfde jaar ook de ‘Villa Rusthave’ voor Oscar Sinia verrijst – ook van Vaerwyck.

Hoewel Isidoor Blancquaert een lange loopbaan als kunstsmid heeft gehad, is er weinig werk van hem bij ons bekend. Het moet vaak gegaan zijn om smeedijzeren hekwerk in kerken, waarop soms hele teksten werden weergegeven. Voor het Dendermondse gerechtsgebouw heeft Blancquaert gezorgd voor het topstuk met het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen.

 Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht