Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Dendermonde.
Wandel deze route met je smartphone.

Jos DE DECKER
° Dendermonde, 18 augustus 1912.
† Dendermonde, 2000.

Een echte zoon van Dendermonde en vooral van Oscar De Decker en Maria Hofmans, deze op 10 augustus 1912 geboren beeldhouwer. Hij volgt vanaf 1928 de Dendermondse Academie voor Schone Kunsten, waar hij les krijgt van Alfred Courtens. Daarna gaat Jos zich vervolmaken aan de Brusselse Academie bij Egide Rombaux. Wanneer hij daar is afgestudeerd, maakt hij een reis naar Italië in 1937, voor menigeen het mekka van de klassieke beeldhouwkunst.

In 1941 wordt Jos De Decker tweede bij de Grote Staatsprijs voor Beeldhouwkunst, ofwel de Prijs van Rome, wat hem een reisbeurs oplevert. Maar daar zal tijdens de Tweede Wereldoorlog wel niet veel mee gedaan zijn … Na die oorlog wordt Jos aangesteld als leraar aan de Academie voor Schone Kunsten in Dendermonde, waar hij in 1952 zijn vroegere leraar Alfred Courtens als professor Beeldhouwen opvolgt om uiteindelijk van 1970 tot 1977 directeur van deze kunstopleiding te worden. Intussen heeft De Decker in 1948 de Provinciale Prijs voor Plastische Kunst van Oost-Vlaanderen behaald.

Vrouw, kind en paard
Zijn thematiek draait grotendeels rond de vrouw, het kind en het paard, waaraan hij aanvankelijk zeer figuratief vorm geeft. In de jaren 1980 begint hij vooral zijn naakte vrouwenfiguren sterker te stileren en worden zijn beelden abstracter. Maar vanaf de jaren ’90 zoekt De Decker opnieuw de figuratieve weergave op.

Een van zijn eerste werken na zijn opleiding is een opdracht van de Dendermondse Oud-Strijders in 1938. Zij wensen een borstbeeld van de dan net drie jaar tevoren bij een auto-ongeluk in Zwitserland omgekomen koningin Astrid. Op 17 juli 1938 is dat beeld onthuld op de Denderlaan, die dan reeds is omgedoopt in Koningin Astridlaan. Daar staat het bronzen beeld nog steeds zeer centraal in het rivierpanorama van de stad.

Oeuvre:
1938 Borstbeeld koningin Astrid.
Koningin Astridlaan, Dendermonde.
???? Blinden, brons (Breughelfontein).
Boterstraat, Brussel.
???? Oogsters, brons (Breughelfontein).
Kaasmarkt, Brussel.
???? Wiegster, brons (fontein).
Nieuwstraat, Brussel.
???? Doedelzakspelers, brons (fontein).
Groot Hospitaal, Brussel.
???? Dans van de drinkebroers, brons (Breughelfontein).
Rollebeekstraat, Brussel.
1976 Dansende kinderen, brons.
Bogaardbrug, Dendermonde.

Klik voor andere routes op Routes.
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht.