Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Dendermonde.
Wandel deze route met je smartphone.

Jeanne De DIJN
° Wichelen, 24 december 1919.
† Dendermonde, 24 november 2013.

Als dochter van een boekhouder ligt het voor de op 24 december 1919 in Wichelen geboren Jeanne De Dijn niet meteen voor de hand om een carrière in de kunsten te ambiëren. Vader Clemens en moeder Maria Lauwers verhuizen in 1923 naar Dendermonde – toen in volle heropbouw na Wereldoorlog I – en laten hun dochter een diploma als onderwijzeres halen, dan bouw je immers ook mee aan de toekomst. Maar les geven is er voor Jeanne nooit van gekomen, wel les volgen, bij Alfred Courtens in de beeldhouwklas van de Dendermondse kunstacademie. Daar stapt ze in 1950 buiten met een gouden staatsmedaille.

Omdat beeldhouwen voor haar niet direct dagelijkse broodwinning is, zal ze tot 1980 tekenwerk verrichten voor een architectenbureau. Beeldhouwen is dus een nevenactiviteit, waarbij ze zich begin jaren 1960 losmaakt van haar academische opleiding, om een eigen stijl te bereiken via keien en ei-vormen. Daarbij worden heel wat van haar werken in cementsteen gerealiseerd, een niet zo gebruikelijk material. Wellicht is dat mede geïnspireerd door haar werk voor architecten. Van Jeanne’s hand is ook de Fugatrofee, die elk jaar wordt uitgereikt door de Unie van Belgische Componisten aan wie zich verdienstelijk heeft gemaakt tijdens zijn carrière voor het bevorderen van de Belgische muziek.

Buitenlandse studiereizen naar Spanje, Mexico en China scherpen haar stijl aan: strak monumentaal, sober spiritueel, sacraal vitaal, gedrenkt in enige erotiek en mystiek – je zou bijna zeggen: vrouwelijk. Het levert Jeanne studiebeurzen naar Egypte en India op, ze wordt geselecteerd voor de Prijs Olivetti 1967 en wordt laureate van Vlaamse Kunstenaars Nu. Haar atelier was in Sint-Rochusstraat 23 in Dendermonde.

Oeuvre:

1970 Grote Worteldans, brons.
          Grasveld Zwijvekemuseum, Nijverheidsstraat 1, Dendermonde.
          Hier geplaatst op 13 augustus 2009.
1972 Staf Bruggen, borstbeeld van deze acteur in de ‘Galerij van de pioniers’.
           Schenking n.a.v. 100 jaar beroepstoneel in Gent.
           KNS, Sint-Baafsplein, Gent.
1999 Ontplooiing, brons.
           Rotonde Brusselsestraat/Oude Vest, Dendermonde.
           Een getorste bundel, die eerst de krachten samenbalt en ze daarna weer laat uitwaaieren.
2002 Sint-Blasius
           Hoofdingang Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius, Kroonveldlaan 50, Dendermonde.
????   Kruisweg
           CM-Zorgverblijf Ten Duinen, Louisweg 46, Nieuwpoort.

Klik voor andere routes op Routes.
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswich