Gatez Albert

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Virton
Wandel deze route met je smartphone.

ALBERT GATEZ
° Mussy-la-Ville, 1927
† Virton, 1999

Albert Gatez was een geliefd figuur in de kleine stad Virton, waar hij het grootste deel van zijn leven heeft doorgebracht, alhoewel hij in 1927 is geboren in Mussy-la-Ville, een dorp ongeveer 8 km oostwaarts van Virton. Goed gezind, begaan met anderen en gevoel voor humor bezorgen hem heel wat vrienden. Hij was een ware artiest in alle betekenissen, zeker ook die van een vrije geest.

Als autodidact hield hij zich niet aan één vakje, Gatez maakt gedichten waarvan de mooie structuur opviel en schilderijen die minder naïef zijn als ze op het eerste gezicht lijken. Maar het is vooral het beeldhouwen, waarin hij zijn liefde voor het leven kan uiten. Hij heeft met klei gewerkt, met hout, maar vooral met zijn metalen kunstwerken is hij bekend geworden. Dat waren speciale kandelaars, maar ook grote werkstukken met metalen platen.

Bij het scheppen van die grotere werkstukken laat hij zich inspireren door de muziek van Vivaldi en door de dingen rondom hem. Wanneer het gemeentebestuur van Virton een grote tentoonstelling van Albert Gatez organiseert, schenkt hij na afloop een viertal werken aan de stad. Die staan op diverse plaatsen in en buiten het stadscentrum opgesteld, zodat iedereen ze kan bekijken.

De Luxemburgse Academie wilde hem als kunstenaar in haar rangen opnemen, maar voor dat dit kon gebeuren maakte de dood in 1999 een eind aan zijn poëtisch-filosofische levenswandeling.

Oeuvre in openbare ruimte:
Werkstukken in staal, goeddeels uit de jaren 1960 en 1970.
Point Cardinal
Rue des Grasses-Oies (voor Dominohuis), Virton.
Alpha
Rue des Combattants (pleintje t/o ingang kerkhof), Virton.
Matière et Silence
Sport- en Cultuurcentrum, Cour Marchal, Virton.
Elévation
Parking Rue du Moulin, Virton.
Arbre
Place Vandervelde, Vieux-Virton.
Mémoire
Kerkhof Virton, Rue de Combattants, op graf van Albert Gatez.
Twee staalsculpturen
Gevel woonhuis Albert Gatez, Rue des Combattants 37, Virton.
Muurwerk naast binnentrap (gevormd door onder spanning zetten van staalplaten)
Stadhuis Virton, Rue Charles Magnette 17, Virton.

Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op
Bollebooswicht