Helbig Jules

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Doornik
Wandel deze route met je smartphone.

JULES HELBIG
° Luik, 8 maart 1821.
† Luik, 15 februari 1906.

Op 8 maart 1821 wordt Jules Helbig in Luik geboren als zoon van bankier en bibliofiel Jean-Baptiste Helbig en Anne-Marie Lauteren. Jules volgt eerst een opleiding aan de Academie van Luik, waar hij les krijgt van Jules Van Marcke, om het daarna verderop te zoeken aan de schildersschool van het Duitse Düsseldorf.

Beïnvloed door de Nazaréërs en de theorieën van Johann Friedrich Overbeck legt Helbig zich toe op het restaureren van kunstwerken en decoreren van kerken in neogotische stijl. Samen met Jean-Baptiste Bethune is Jules Helbig een fervent propagandist van die stijl.  

Muurschilderingen van Jules Helbig tref je aan in de Saint-Denis-, de Saint-Croix- en de Saint-Jacqueskerk van Luik, in het koor van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Sint-Truiden, allemaal in samenwerking met Édouard van Marcke gerealiseerd. Volledig solo zorgt Jules nog voor muurschilderingen in de Luikse Saint-Christophekerk en Saint-Paulkathedraal, de Saint-Jacqueskerk van Doornik en in de abdij van Maredsous. Zijn retabels tref je aan in de Saint-Jacques- en de Saint-Folienkerk van Luik, de Notre-Damekerk van Saint-Rémy, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Sint-Truiden, de Sint-Catherinakerk van Hoogstraten en in het kasteel van Château-Gontier.

Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht