HNRX

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de route Boechout
Wandel deze route met je smartphone.

HNRX

Onder deze naam beschildert een in Innsbruck geboren Oostenrijker muren in verschillende Europese landen. Zoals vaker gebeurt bij straatkunstenaars, is er amper iets over de man zelf bekend. Dat kan te maken hebben met een start in de illegaliteit, maar zeker bij HNRX is het ook een kwestie van: “Ikzelf ben niet interessant, alles wat ik ben zit in mijn werk.”

Zelf spreekt HNRX nooit over murals of schilderingen, voor hem zijn het objecten. Alledaagse dingen, waar we normaal niet meer bij stilstaan, maar die we dagelijks nodig hebben binnen het leven dat we leiden. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld borstels, worsten, tanden, paprika’s … zoek niet naar een specifiek patroon in de onderwerpen. “Waarom alledaagse dingen niet de kans bieden om groot en herkenbaar te worden? Dan blijven de mensen er even bij stilstaan en zijn ze er wellicht dankbaar voor.” HNRX schildert ze daarom reuzegroot op stedelijke muren. Gewoon omdat ze hem interesseren. En hij brengt die alledaagse zaken samen in wat voor hem een surreële manier is om ermee te spelen en er eigen patronen mee te scheppen.

HNRX reist graag, voelt zich thuis in een stedelijke omgeving en is perfect in staat om daarin iets te scheppen. “Ik ga liever naar buiten dan thuis op canvas te schilderen, dat is echter voor mij.” Bovendien is het spannend: “Als je ergens aan begint, moet je het ook afmaken op dat moment en niet een week later, alles gebeurt steeds in het nu.” De kunst van het scheppen is belangrijker dan enige boodschap. Dus wie verklaringen zoekt in zijn werk, wordt teleurgesteld. Met elk werk vertelt HNRX een deel van zijn eigen verhaal uit zijn bestaanswereld. Het draait wel allemaal om onafhankelijkheid.

Veel van zijn werk valt onder de noemer ‘freestyle’. Dus geen tekeningen vooraf, soms enkel een vaag idee, waarvoor hij dan wel een bijzonder grote muur nodig heeft. Hij kan spontaan aan het werk gaan met wat zich op dat moment voordoet in zijn omgeving, naargelang de uitdagingen die een muur of het weer bieden. “Het is allemaal improvisatie en jezelf oefenen om daarin beter te worden.”

Nog dit: “Het is gemakkelijk om mijn werk ‘street art’ te noemen, maar ik ben een schilder die de stedelijke omgeving gebruikt. Street art? Wat is dat dan wel, moet je daarvoor aan regels beantwoorden?”

Toch werkt HNRX samen met galeries en zijn creaties worden ook gedrukt. In Londen wisselde hij ooit de spuitbussen voor traditioneel schilderen, niet vanuit een creatieve inbreng, maar vooral praktisch, bedenkend dat zo’n spuitbus wellicht niet goed was voor het milieu en ook niet voor hemzelf. “Ik werkte zoveel in Londen, gebruikte dagelijks talloze bussen spray … Waarom? Bij zoveel vuil voelde ik me een beetje ziek, mijn lijf liet weten dat ik daarmee moest stoppen.”

HNRX, wat betekent dat eigenlijk? Voor hemzelf gaat het om de klank van die lettercombinatie en de manier waarop die letters als één geheel samenkomen. Dus net zoals zijn werk ook niet draait rond betekenis, maar om het creëren.

Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op
Bollebooswicht