Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperlootroute  DENDERMONDE
 Wandel deze route met je smartphone.

JAUNE

De artiestennaam van een in 1986 in Brussel geboren stencilkunstenaar. Ooit was hij zelf werkzaam als vuilnisman en daarbij viel het hem op dat ondanks zijn fluor-oranje en –gele kleding geen mens aandacht aan hem schonk. Hij bleek voor de meeste mensen simpelweg bij het normale straatbeeld te horen.

Daaruit ontstond het idee om deze ‘onzichtbare’ mensen uit hun normale rol te halen en hen in een stedelijke context te laten opduiken op plaatsen waar ze niet verwacht worden en dus wél opvallen. Zeker omdat hij hen verband laat houden met vuilnis, waarbij vaak luxe voorwerpen worden vervangen door vuilniszakken. Hoewel er dus een achterliggende boodschap bestaat, moet je door de vreemde situaties waarin de figuren zich bevinden toch vooral lachen – wat voor Jaune ook helemaal oké is.

Sinds 2011 verschijnen zijn gestencilde en daarna op maat gezaagde figuren dus in het straatbeeld van steeds meer steden. In 2013 en 2014 nam Jaune deel aan het Antwerpse Day One Festival en vanaf de eerste editie in 2015 was hij present bij het Oostendse  Crystal Ship gebeuren. In die badplaatst vond in 2023 een overzichtsexpo van Jaune’s werk plaats.

Wanneer de stad Brussel een actie opzet rond Openbare Netheid wordt Jaune gevraagd daar vier werken voor te realiseren. Dat worden muurschilderingen waarbij zijn vuilnismannetjes letterlijk de strijd aangaan tegen een hen bedreigende berg afval, waarbij ze dus echte Hedendaagse Helden waren.

Intussen kom je Jaune’s figuurtjes tegen in Brussel, Leuven, Luxemburg, Oostende, Louvain-la-Neuve en verder buitenland. Hij is eerder al uitgenodigd voor deelname aan een kunstproject in het Nederlandse Breda.

Klik voor andere routes op Routes.
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht.

Links een voorbeeld van Jaune’s  Crystal Ship-werk in Oostende, ook weer zijn vuilnismannen. Klik op de afbeelding om die groter te zien.