Trou de Fées

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Virton
Wandel deze route met je smartphone.

LE TROU DES FÉES
Rue du Stade / Croix-Rouge, parking La Sapinière.

Volg het Sentier  des Fées (Feeënpad) door het bos naar een aantal kleine holen, waaronder een 15 meter lange galerij.  Deze vreemde zandstenen holten zijn een schepping van de natuur zelf, ontstaan tijdens het Juratijdperk, toen dit gebied nog door zee werd overspoeld, dus lang geleden.

Het Feeënpad, een rondgang van anderhalve kilometer, leidt kinderen langs tien plekken waar ze een plezierige uitdaging krijgen voorgeschoteld. Daarbij hoort uiteraard een sprookjesverhaal:

De herder en zijn beloning van de feeën
“Lang geleden werkte hier een herder voor enkele feeën, die alleen hij kon benaderen. ’s Avonds bracht hij zijn schaapskudde naar het hol van de feeën en hij hielp hen bij hun dagelijkse onderhoud. Dat deed hij al vele jaren, maar nog nooit hadden de feeën hem daarvoor beloond. Hij ging ook elke dag naar zijn eigen huisje, waar zijn vrouw met de kinderen verbleef.

Op een keer was onze herder uit zijn humeur, want hij maakte zich zorgen over zijn gezin, hoe hij dat voldoende te eten kon blijven geven. Zijn vrouw had hem gevraagd wat hij zou doen als de feeën op een dag verdwenen zouden zijn en hij alles zou verliezen. En was het niet zo, dat elk werk beloond diende te worden?

Na dat gesprek met zijn vrouw vroeg de herder de volgende dag aan de feeën om even naar zijn verhaal te luisteren. Nadat hij uitgesproken was, kreeg hij van de feeën een met touwtjes dichtgebonden zak. “Die mag je pas thuis openen, anders volgt er een straf”, waarschuwde de oudste fee hem nog.

De herder stapte richting huis, maar de weg was lang en de zak woog erg licht. Stilaan vreesde hij dat de feeën hem een poets wilden bakken en hij besloot de zak te openen. Die bleek met havervlokken te zijn gevuld, iets dat doorgaans aan paarden werd gegeven. Woedend schudde de herder de zak leeg en vertelde thuis zijn vrouw wat er gebeurd was. Maar zij vond echter onder in de zak enkele goudstukken, hoe kwam dat?

De dag daarna keerde de herder terug naar de feeënspelonk en legde hen uit wat er gebeurd was. Omdat de feeën wel de nieuwsgierigheid van de mensen kenden, toonden ze begrip. Dus gaven ze de herder een nieuwe zak en de oudste fee gaf hem opnieuw de opdracht om die pas thuis te openen. En ja, nu was de herder echt van plan zich aan die afspraak te houden, maar hij versnelde zijn pas. Ineens struikelde hij over een boomwortel, de zak schoot uit zijn hand en schoot open. De herder zag nog net hoe een stel kleine muizen eruit sprongen en in het groen verdwenen.

Thuisgekomen reageerde zijn vrouw: “De eerste keer was je nieuwsgierig, nu was je te haastig om de goudstukken te bemachtigen. Dat is de les die de feeën je hebben willen geven.” De herder zwoer – maar wel een beetje laat – dat het nooit meer zou gebeuren.

Vanuit Virton naar de Trou des Fées:
Vanaf het toeristisch bureau links de Rue de la Roche op. Eerste straat links Rue des  Combattants en het vervolg Rue Maréchal Foch. Uitrijden tot op de Rue du State en die blijven volgen in de richting van Etalle tot aan het bordje Croix-Rouge met links restaurant La Sapinière. Maar je slaat rechtsaf naar de parking, waar aan de bosrand het Sentier des Fées naar de Trou des Fées leidt.

Klik voor onze andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht