Van der Weyden Rogier

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Doornik
Wandel deze route met je smartphone.

ROGIER VAN DER WEYDEN
° Tournai (Doornik), ca. 1400.
† Brussel, 1464.

De Zuid-Nederlandse kunstenaar Rogier van der Weyden wordt omstreeks 1400 geboren als Roger de la Pasture in Doornik. Van der Weyden is samen met Jan van Eyk de belangrijkste schilder uit de 15de eeuw in de Nederlanden. Rogier van der Weyden beïnvloedt niet alleen schilders en grafici in de lage landen. Zijn invloed strekte zich ook uit tot Duitsland.

Rogier van der Weyden leert het vak van Robert Campin in Doornik. Wanneer hij de meestertitel heeft verworven vertrekt Van der Weyden naar Brussel, waar hij tot stadsschilder wordt benoemd. Net als zijn tijdgenoten beeldt Rogier van der Weyden veel religieuze motieven af. Hij schildert altaarstukken, heiligen en madonna’s. Bovendien schildert Rogier van der Weyden veel portretten van tijdgenoten.

Het atelier van Rogier van der Weyden is zeer productief. Van vele afbeeldingen worden diverse versies geproduceerd. Doordat de schilderijen van Rogier van der Weyden niet zijn gedateerd of ondertekend, zijn ze bijzonder slecht in de tijd te plaatsen. Bovendien is bij zijn doeken niet altijd vast te stellen wat de bemoeienis van de meester zelf is geweest.

Rogier van der Weyden onderneemt een pelgrimstocht naar Rome. Tijdens deze reis bezoekt hij ook Ferrara en mogelijk ook Florence.
Geïnspireerd door Robert Campin en Jan van Eyk komt Rogier van der Weyden tot elegantere en slankere figuren. Ook verbetert Van der Weyden de perspectivische weergave van interieurs en landschappen. Rogier hecht veel belang aan een goede balans tussen ruimte en oppervlak.
Bijzonder voor het werk van Rogier van der Weyden zijn de realistische weergave, de plastische stoffering en het heldere kleurgebruik.

Belangrijke werken van Rogier van der Weyden zijn onder meer: “Verkondigingsdrieluik” (ca 1435), “Altaarstuk van de zeven sacramenten” (ca 1445), “Bladelin-altaarstuk” (ca 1450), “Madonna met kind en heiligen” (ca 1450), “Aanbidding der koningen” (ca 1455), “Karel de Stoute” (ca 1460) en “Portret van Anton van Bourgondië” (ca 1460). Rogier van der Weyden overlijdt in Brussel in 1464. Hij is begraven in de Sint-Michielskathedraal in de Belgische hoofdstad.

Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht