Conix Christine

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Boechout
Wandel deze route met je smartphone.

CHRISTINE CONIX
°Lier, 20 mei 1955
Oeuvrelijst onderaan.

Vraag iemand om een kenmerkend monument van Brussel te noemen en de kans is zeer groot dat je ‘het Atomium’ als antwoord krijgt. Restant van de wereldtentoonstelling van 1958, dat echter aan het eind van die eeuw al heel veel van zijn glorie had moeten inleveren. Bollen die stevig aan schittering hadden ingeboet, roltrappen die aan herstelling toe waren en soms zelfs regenplassen op de vloeren. Maar vandaag is dat Brusselse unicum opnieuw in prima conditie, dankzij het werk van Christine Conix en haar medewerkers, die tussen 2004 en 2006 alles in het werk stellen om de bollen opnieuw te laten schitteren, dankzij een volledig nieuwe bekleding.  

De op 20 mei 1955 in Lier geboren Christine Conix groeit op in Antwerpen, waar ze de prestigieuze school van de Dames van het Christelijk Onderwijs (de Dames, vaak uitgesproken op zijn Frans als Dams) aan de Meir volgt. Hoewel haar ouders niets met bouwen te maken hebben, kiest Christine na haar middelbare opleiding voor architectuur. Zij volgt daarom de architectuuropleiding aan het Hoger Architectuur Instituut van het Rijk (HAIR – thans Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henry van de Velde) in Antwerpen, waar zij in 1978 afstudeert. Meteen het jaar daarop, 1979, begint zij als zelfstandig architecte met haar eigen bureau. Nog tijdens haar studententijd is zij getrouwd met Philippe van Doninck, thans manager bij manufacturen/kledingketen Veritas. Met hem heeft zij twee dochters Caroline en Sandrine en een zoon Vincent, die intussen hun eigen carrière hebben uitgebouwd.

Conix eerste bureau is in het door haar en haar man een week voor de diploma-uitreiking van het HAIR gekochte huis in Wilrijk, waar Christine meteen aan het verbouwen slaat. Zij beschouwt het als haar eerste opdracht en meteen een uitstekende leerschool, die haar zal inspireren in haar verdere loopbaan. De woning ligt nabij het beroemde Le Corbusierhuis in Wilrijk, meteen een architect die Christine tot haar inspiratiebronnen rekent, waartoe verder de Amerikaan Frank Lloyd Wright behoort, het vooral als interieurontwerpers bekende echtpaar Charles en Ray Eames (waarvan Christine een stoel in huis heeft, die zij haar lievelingsmeubel noemt), Mies van der Rohe en haar leraar aan de architectuuropleiding Georges Baines, die o.m. naast het Le Corbusierpand een aansluitend atelier voor modeontwerpster Ann Demeulemeester heeft gebouwd en de Henri Leboeufzaal van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten (nu Bozar) heeft gerestaureerd.

In 1987 verhuist haar architectenbureau naar de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen en krijgt Christine Conix stilaan meer en grotere opdrachten, voor het ontwerpen van ketenwinkels en kantoren. Haar bureau wordt een bvba.: Architectenbureau Christine Conix.

Een eerste spraakmakende project is het invullen van een leeg perceel in de befaamde Cogels Osylei in de Antwerpse wijk Zurenborg, die begin 20ste eeuw is volgebouwd met belle-epoque huizen van Antwerpse architecten die zich in allerhande klassieke en toen eigentijdse stijlen hebben mogen uitleven, waardoor de straat vandaag een eersteklas toeristische trekpleister op architectuurgebied is geworden. Op het bouwperceel had ooit de villa Mercurius gestaan, die echter al gesloopt was in 1933 en vervangen door een vrij modaal woonhuis. Christine ontwerpt in 1992 een eigentijdse woning, die volgens haar ideeën aansluit bij de overige bebouwing, maar wel de kenmerken daarvan hedendaags interpreteert. Voor veel mensen is het toch wennen, zo’n strak huis zonder de tierelantijntjes en ambachtelijke sier van de rest van de straat. Maar voor Conix’ architectenbureau is het natuurlijk een opvallende realisatie.

Nog in datzelfde jaar 1992  verhuist zij met haar gezin naar de Doornstraat in Boechout, een wat achterin gelegen woning met ruim uitzicht op de omliggende natuur. Haar bureau verhuist enkele jaren later naar een pand aan de hergewaardeerde Antwerpse Scheldekaaien, het Upstreamgebouw aan Cockerillkaai 18, dat zij zelf  heeft ontworpen. Zij zal de jaren nadien nog een pand langs die kaaien ontwerpen, de Hoopnatie tussen de Leuven- en de Timmerwerfstraten.

Als na het faillissement van het Heylen-cinemaconcern in 1993 het Franse Gaumont besluit om de vroegere cinema’s Rex en Metro te vervangen door een modern bioscoopcomplex, is het Christine Conix samen met de Limburgse architect Michel Jaspers die het ontwerp levert. Opmerkelijk bij dit ontwerp zijn de zogeheten vliesgevels, transparante schermen op 60 cm van de betonnen gevelstructuur. Daarmee moet het gebouw zich als cinema profileren en zich onderscheiden van onder meer een hotel. In 1997 opent het Gaumont-cinemacomplex, dat intussen door de Franse groep UGC is overgenomen. Langs een binnenstraat tussen de entreehal voor de bioscoopbezoekers en de brede De Keyserlei zijn diverse horecazaken gesitueerd en in een kelderverdieping een supermarkt, naast de eigen parkeergarage.

Nadat een vroeger goederenstation op het oude complex van het Antwerpse Zuidstation door de NMBS van de hand werd gedaan, zijn er diverse plannen rond dat gebouw ontwikkeld, maar die werden telkens weer afgeblazen. Uiteindelijk kan de ondernemersbank Bank J. van Breda & Co de hand op het gebouw leggen en mag Conix Architecten aan de slag. De vroegere lokettenzaal van het station wordt verbouwd tot ontvangstruimte begin jaren 2000.

Is Christine Conix op dat moment reeds een bekende naam in de Antwerpse bouwwereld, de internationale doorbraak komt er vanaf 2004 als het bureau de architectuurwedstrijd voor de renovatie van het Brusselse Atomium wint. Dat betekent meteen een tweede vestiging in de Belgische hoofdstad, begonnen met een klein kantoortje en inmiddels uitgegroeid tot een volledig bemand bureau met een personeelsbestand dat die van het Antwerpse bureau benadert. Er is in 2008 een samenwerking ontstaan met een Poolse ingenieur, waardoor Christine Conix nu ook haar handtekening heeft gezet onder projecten in Warschau en Gdansk.

Conix Architects, zoals het bureau nu heet, staat nu ook open voor medewerkers om partner te worden, waarvan sinds 2005 Sylvie Bruyninckx het eerste voorbeeld is. Nieuwe projecten zijn in die dagen de London Tower, een woontoren van bijna 80 meter hoogte in de Antwerpse wijk Het Eilandje – waar ook het nieuwe Museum aan de Stroom (MAS) dan in opbouw is – en het Hobokense kantoor van het geavanceerde metaalbedrijf Umicore.

Dankzij het winnen van de wedstrijd voor het Belgisch paviljoen op de komende wereldtentoonstelling in Shanghai in 2010 zal Christine Conix met haar bureau de Europese grenzen overschrijden en haar naamkaartje in China kunnen achterlaten. De Marokkaanse koning Mohammed VI leest het en laat Christine’s bureau meewerken aan het ontwikkelen van een volledig nieuwe stad bij een dorpje in het noorden van zijn land, het Nador-project. En dichterbij is er in het Groothertogdom Luxemburg het project om een vervallen industriewijk van de staalindustrie in Esch-sur-Alzette om te vormen tot een wetenschapskern, waar een deel van de Luxemburgse universiteit onderdak zal vinden. Conix’ architectenbureau mag aan deze City of Science een bijdrage leveren.

Om nog grotere projecten te kunnen aanpakken komt er een samengaan van Conix Architects met het Nederlandse bureau RDBM Architecten & Adviseurs, waardoor we vandaag spreken over Conix RDBM Architects met in de bestuurszetels naast Christine Conix de heren Jorden Goosenaerts en Frederik Jacobs. Het bureau heeft daardoor nu kantoren aan de Mechelsesteenweg  64/001 in Antwerpen, nabij Tour & Taxis in de Brusselse Van Meyelstraat 30, aan de Laarderhoogtweg 18 in Amsterdam en de Piekstraat 31 in Rotterdam.

Een van de kernwoorden van Christine Conix is evenwicht, zowel wat haar privéleven als haar architectuur betreft. Zij wil gebouwen ontwerpen die mensen kunnen ontroeren en dus de menselijke schaal blijven respecteren. Om het contact met het dagelijks leven van de mensen te behouden, blijft het bureau ook bouwen en renoveren voor particulieren en wordt er naar een mix van opdrachten gestreefd. De architectuur van Conix moet niet verbluffen of overweldigen, maar heeft als bedoeling dat je die stilaan kan ontdekken.

Oeuvre (onvolledig):
1992 Privéwoning
           Cogels-Osylei 29A, Antwerpen.
           Gebouwd op de plaats van het vroegere huis ‘Mercurius’, afgebroken in 1933 en daarna vervangen in 1949 door                een eenvoudigere woning.
1993-1997 Cinemacomplex Gaumont
           Van Ertbornstraat 17, Antwerpen.
            In samenwerking met Michel Jaspers. Thans UGC-cinema’s.
1995-1997 Upstream
           Cockerillkaai 18, Antwerpen-Zuid.
           Appartementen en kantoren i.o.v. Himmos.
1999-2006 Hoopnatie
           Cockerillkaai 11, Antwerpen-Zuid.
           Twee appartementsgebouwen. Gebruikt als locatie voor de film ‘Loft’ van Eric Van Looy.
2001-2002 Residentie De Welvaart
           Den Heuvelt 1-18, Boechout.
           Appartementen in vier wooneenheden.
2003-2006 Hoofdkantoor Bank J. Van Breda & Co.
           Ledeganckkaai 7, Antwerpen-Zuid.
           Renovatie en aanpassing van voormalig goederenstationsgebouw.
2004-2006 Atomium 
           Atomiumsquare, Brussel-Heizel.
           Renovatie bollen en bouw ontvangstpaviljoen.
2004-2006 Europese School IV 
           Sint-Annadreef 86, Brussel-Laken.
           Renovatie en herinrichting, i.s.m. Archi 2000, Atelier du Sart Tilman, Duijsens Meyer Viol, Marcq & Roba.
2004-2008 Karel de Grote Hogeschool, Campus Groenplaats,
           Nationalestraat 5, Antwerpen.
          Gevelrenovatie en inrichting.
2004-2009 Gemeentelijke bibliotheek en theaterzaal 
          Mercelisstraat 13-15, Elsene (Brussel).
2005-2009 Hoofdkantoor Beroepskrediet / Crédit Professionel (BKCP) 
          Waterloolaan 16, Brussel.
          Renovatie en uitbreiding.
2005-2009 Hoofdkantoor Umicore 
          Adolf Greinerstraat 14, Antwerpen-Hoboken.
2007 McGregor Women
          Korte Dagsteeg 12, Gent.
         Ombouw middeleeuwse Wolweverskapel tot flagshipstore.
2007 Sportcentrum Oudergem 
         Waversesteenweg 1690, Oudergem (Brussel).
         Twee omnisporthallen, kleedkamers, kelderruimten.
2007-2015 Zilvermuseum Sterckshof 
         Hooftvunderlei 160, Antwerpen-Deurne.
         Renovatie en herinrichting. Heden geen Zilvermuseum meer, staat te koop.
2008-2011 Ocean’s Four Przymorze   
         Gdansk, Polen.
         Vier appartementstorens in nieuwe woonwijk.
2009 City of Science-project
          Esche-sur-Alzette, Luxemburg.
          Wetenschappelijke kern op oude staalfabrieksite.
2009-2010 Belgisch EU-paviljoen Expo 2010 
          Shanghai, China.
          In associatie met JV Realys-Interbuild. 
2011 London Tower – Northgate 
          Londenstraat 60, Antwerpen-Eilandje.
          Appartementstoren van 76,6 m met 22 verdiepingen.
2012 Pépingegebouw
          Kernstraat 31-37, Brussel.
          Appartementen, penthouse, expositieruimte. I.o.v. Guillaume Kervyn en Lucas Boels.
2012 Stad Nador 
          Nador, Marokko. 
          Ontwerp infrastructuur voor nieuwe stad. I.o.v. koning Mohammed VI.
2012-2013 Belisa 
         Sint-Lambertuslaan, Bilzen.
         98 appartementen. I.o.v. Skyline Limburg.
2013-???? Vrije Universiteit Brussel (VUB) Campus Etterbeek 
        Triomflaan, Etterbeek (Brussel).
        650 studentenkamers, leslokalen, onderzoekruimtes, Kultuurkaffee.
???? Privéhuis OC 
        Brussel.
???? Casa Vitae
         Doornstraat 10, Boechout.
         Vroeger woonhuis van Christine Conix, nu immobiliënkantoor.

Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht