Jacobs Paul

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Boechout
Wandel deze route met je smartphone.

PAUL JACOBS
° Mortsel, 24 januari 1949.

Wie zoals Paul Jacobs wordt geboren aan de Liersesteenweg in Mortsel, op ongeveer gelijke afstand van Mortsel-Dorp en Mortel-Oude God, bevindt zich te midden van een ver terug reikend verleden Dorpszijds en – ondanks de naam – nabij een uitstalraam van eigentijdsheid in Oude God. Beide tijdsgewrichten hebben Paul Jacobs voldoende geïntrigeerd om zich erin te verdiepen. En tegenover dat ouderlijk huis ligt Fort IV, nog zo’n terrein vol vraagtekens, die om een antwoord schreeuwen.

Stellen van vragen en (laten) geven van antwoorden, daarmee heeft Paul een carrière uitgebouwd bij radio en televisie: quizprogramma’s, panelspelletjes voor grote mensen, oprakelen van weetjes rond bekende figuren – het is zijn ding. Vragen stellen hield niet op na die omroepcarrière, alleen geeft hij nu de antwoorden vanuit een stukje Mortsel dat flirt met de grens van het rustige Boechout, via het personage Thomas Breens, niet helemaal toevallig afkomstig uit de mediawereld. Als een hedendaagse Sherlock Holmes in een intussen gestaag groeiende reeks misdaadromans, raakt Breens altijd weer betrokken in verwikkelingen, waar hij onbedoeld in verzeild raakt. Maar eenmaal zo ver, weet hij niet van ophouden voordat hem en de lezer alles duidelijk is.

Thomas Breens en Paul Jacobs hebben zélf iets verdachts: ze lijken op elkaar. En wat meer is, hun vriendinnen komen ook nogal overeen. Het gaat zelfs zo ver, dat wanneer de relatie van de een op de klippen loopt, de ander solidair ook van geliefde wisselt. En die vriendinnen zijn steeds partner in crime, doorgaans crimineel, nooit misdadig.

Wat nog opvalt, is dat Pauls Breens-reeks niet uitsluitend misdaadromans zijn, maar ook een soort IQ-test rond kunst- en cultuurkennis. Citeren of losweg noemen van talrijke namen of feiten uit die wereldjes zijn schering en inslag, waarbij de lezer menigmaal kan verzuchten: “Dat zoeken we op!”

Deze misdaadromans hebben bovendien een hoog reisgidsgehalte, dat zich verraadt in zeer gedetailleerde beschrijvingen van plekken en gebouwen. Die blijken bij naspeuring inderdaad te bestaan, ook al hebben ze in de realiteit wel eens een licht afwijkende naam. Naast België zal je reis vaak naar Franse oorden gaan, met soms een uitstapje naar Nederland. Verwacht zelden bekende toeristische attracties, maar eerder iets waarvan de ‘locals’ zich afvragen wat je daar komt zoeken. Alleen jij kent dan het geheim …

Ook bij bepaalde personages kan de lezer zich meermaals niet ontdoen van twijfel aan de gedachte, dat elke gelijkenis louter toeval is. Voeg daarbij de vaak sprankelende woordenschat waarmee de hoofdpersonages dialogeren en je kan erin komen, dat een trouwe doelgroep van lezers Paul Jacobs verplicht erover te waken dat Thomas Breens elk avontuur overleeft. Al was het maar vanuit het angstwekkende idee, dat als hém iets overkomt, de ander onlosmakelijk moet volgen.

Thomas Breens-reeks:
2008 De rode badkuip
2009 Een ijskoud gerecht
2010 De laatste grap
2011 Het droomdagboek van Lavoisier
2013 Dood van een egoïst
2015 Franse zonden
2016 Tien grote talenten
2017 De moordenaarsclub
2018 Driemaal moordwaarde
2019 Een hoogst verleidelijk man
2020 De Exenkring
2021 De Agatha Christie-kenner

Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht