Lambrechts Joachim

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Boechout
Wandel deze route met je smartphone.

JOACHIM LAMBRECHTS
° Lier, 1986.

Hij tekent en schildert al zolang hij zich kan herinneren. Maar het is als 6-jarige dat graffiti in zijn blikveld verschijnt, wanneer hij die in Antwerpen op een oud schoolgebouw ontwaart. Vanaf die dag weet Joachim Lambrechts dat zijn toekomst daar gezocht moet worden. En het is nota bene zijn bomma die hem stimuleert in zijn creativiteit, zij bespeurt verborgen talent.

En zo lijkt het vanzelfsprekend, dat Joachim in 2001 in Antwerpen een kunstopleiding binnenstapt. Maar de academische aanpak daar laat weinig spontane uitbarstingen van eigen creativiteit toe, na drie jaar stapt leerling Lambrechts daar rond zijn 18de even vanzelfsprekend weer buiten zonder diploma. Nu is dat niet echt een voorwaarde om in de weer te gaan met graffiti en streetart, eerst in zijn geboorteplaats, al snel in de ruimere omtrek van Belgische en buitenlandse steden. Zijn experimenten met allerlei manieren van straatkunst springen in het oog, ook van mede-artiesten, wat Joachim al snel een eigen plek binnen de hedendaagse internationale streetart scene oplevert. Opvallend aan zijn creaties zijn vooral de ogen en tanden van zijn figuren.

Schilderen wordt vanaf 2010 Joachims dagelijkse bestaan, dat zich afspeelt in een eigen atelier, zeg gerust zijn tweede thuis. Binnenshuis maak je geen streetart, hooguit voorbereidende schetsen. Dus gaat Joachim nu ook op canvas schilderen met als resultaat creaties die in een galerij tentoongesteld kunnen worden. Paradoxaal genoeg voelt hij zich juist vrijer tussen de vier muren van zijn atelier, waar creaties ontstaan die een zekere noodzaak uitstralen en waaruit een soort onschuld spreekt. En ja, koken kost geld, om alles betaalbaar te houden maakt Joachim zijn eigen doeken van op straat gevonden materiaal – dus toch ene beetje streetart – wat een eigen handelsmerk zal worden.

Juist die doeken brengen hem de kunstgalerijen binnen. De in streetart gespecialiseerde Londense galerij Graffitistreet wordt zijn vaste agent, waar zijn werk naast dat van Space Invader, Stik en grootheid Banksy hangt. En vanaf 2014 volgen talrijke groeps- en solo exposities, onder meer in de Kristin Hjellegierde Gallery’s in Londen en Berlijn, de ARTgallery in Knokke, bij MOA in Milaan.

Recenter experimenteert Joachim Lambrechts met squeeze markers, grote stempelstiften waarmee hij woorden en tags met elkaar verbindt onder de titel write2squeeze.

Een speciaal project ontstaat in 2015 onder impuls van Sofie Gysemans van jeugdcentrum Moeve in Lier in samenwerking met de stedelijke jeugddienst. Joachim werkt daarvoor samen met negen andere streetart-kunstenaars: Bisser, Kanter, K.Shit, Sawer, Smok, 2 Dirty, Bart Vermeiren en Waldorfclaw uit België en de Amerikaan Niels Westergard. Zo ontstaan negen gezamenlijke werkstukken, aangevuld met vijf werken door Joachim alleen gerealiseerd. Met deze beschilderde muren en twee nog daaraan toegevoegde werken waaraan Joachim geen deel heeft gehad, wordt het project ‘Lier Up – de stad geverfd’ uitgerold. Een wandelroute leidt langs negen murals in de Lierse binnenstad (waarvan er helaas eentje al is overschilderd). Zeven andere liggen buiten de route, maar zijn wel in een folder opgenomen met alle zestien creaties, die je bij de Lierse toeristische dienst in het stadhuis op de Lierse markt gratis kan krijgen. Vooral de samenwerking met Niels Westergard uit Richmond-USA op de hoek van de Wijngaard- en Huibrechtstraat mag je niet missen. Aan Joachims streetart creaties kan je trouwens sowieso onmogelijk onopgemerkt voorbijgaan.

Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op 
Bollebooswicht