Toelen Kevin

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Boechout
Wandel deze route met je smartphone.

KEVIN TOELEN
° Boechout, 8 juli 1981.

Niet echt een rechtlijnige carrière, zou je zeggen wanneer je het werk van graffiti-artiest Kevin Toelen onder ogen krijgt. Maar het is een bewuste keuze, die stijl vol kronkelende lijnen en krullen, daar zit een idee achter en een ontwikkeling.

In de theaterwereld wensen ze elkaar succes met ‘break a leg’. En jawel, voor Kevin was het een enkelbreuk met skateboarden die hem tot het aanbrengen van graffiti op skatebowls bracht. Maar bij hem bleef het daar niet bij, Toelen liet zijn merktekens tijdens de millenniumjaren achter op allerlei muren, hoe witter hoe beter. Maar wie niet in de illegaliteit wil blijven hangen, merkt in die beginperiode al snel dat er maar weinig plekken zijn waar graffiti toegelaten worden. En als je dan toch zo’n plek ontdekt, heb je dikwijls gewoon te weinig tijd om je idee meteen te voltooien, wat vrijwel noodzakelijk is met zo’n concurrentie, anders neemt een ander een stuk van jouw ruimte in voor eigen creaties.

Kevin ontdekt dan het werk van de twintig jaar oudere Wim Van den Bogaert, die in 1991 in Antwerpen zijn Spaghetti World start en inspiratie onder meer haalt uit het werk van de bekende Amerikaanse kunstenaar Keith Haring. Van den Bogaert beperkt zich niet tot muren, hij gebruikt ook allerhande voorwerpen tot zelfs tatoeages als uitdrukkingsmiddel voor zijn artistieke ideeën. Vanaf dan zal ook Kevin Toelen zich niet langer laten beperken door canvas of muren, alles wat object is kan fungeren als drager van zijn kunst.

Een volgende ontdekking is de sticker graffiti. Je ontwerpt je werkstuk in eigen atelier om het nadien in het publieke domein te presenteren, waar je het aanbrengt op auto’s, computers, draagtassen, fietsen, kleren, struisvogeleieren … de keuze is vrijwel onbeperkt.

 

In 2004 kan Kevin zijn eerste werk op een openbare plaats in geboortedorp Boechout realiseren. Het is een eigen voorstel om de nogal bekladde binnenwand van de kantine van voetbalclub BVV te voorzien van een mural, waardoor die muur voortaan gaaf blijft. Het levert de kunstenaar meteen de gemeentelijke Prijs voor Culturele Verdienste op.

Wanneer Kevin Toelen in juni 2010 de kans krijgt om de leegstaande bakkerij Tijl aan de Boechoutse Van Colenstraat van binnen in een totaalkunstwerk te veranderen, laat hij dat zich geen tweemaal zeggen, zelfs al weet hij vooraf dat het pand weldra gesloopt zal worden. In dit interieur komt Kevins stijl volledig tot uiting. Hij maakt een mix van golvende lijnen, die verdwijnen en weer opduiken, zich in bochten wringen, of abstracte of herkenbare vormen aannemen, doorgaans in hevige kleuren. Zelf vergelijkt Kevin zijn stijl met een handschrift, dat ook door het lezen van de lijnen een betekenis krijgt, die bovendien voor elke lezer kan verschillen. En dat afbreken van zo’n gebouw waarin zich dat kunstwerk bevindt, ziet Kevin dan weer positief, als het uiteen halen van een puzzel.

In zijn geboorteplaats Boechout is het werk van Kevin Toelen inmiddels in veel vormen en op diverse plaatsen aanwezig. Gaande van muurschilderingen over metaalstructuren en lichtbakken tot ingrepen op molenwieken of op een wereldbol in een kapel, met als nieuwste project het realiseren van wel heel speciale verschuifbare rugleuningen voor de gemeentelijke zitbanken, die je her en der in het dorp aantreft. Zelf woont de kunstenaar intussen in Borgerhout, waar hij in Gijselsstraat 71 zijn atelier heeft.

Oeuvre in Boechout (onvolledig):
2004  Muralwand.

Kantine Boechoutse Voetbal Vereniging, Fruithoflaan 11.
2010 Inkomhal en tweede verdieping.
Notariaat Coppens (thans Stéphane Van Roosbroeck), Heuvelstraat 54.
O.a. silhouet Amy Winehouse.
2011 Mural art.
Zijgevel De Lelie, Van Colenstraat 9.
2013 Religieuze symbolen binnen kapel.
Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel, Vremdesesteenweg nabij aansluiting met Gillegomweg.
2014 Bekleding molenwieken.
Den Steenen Molen, Konijnenbergstraat 2.
Naar aanleiding van een erotische wandeling van collega-kunstenaar Francois Blommaerts.
Alleen zichtbaar als de wieken bezeild zijn.
2015  Vergrote sticker graffiti’s op gemeentelijke nutskasten.
Diverse plaatsen in het dorp.
2016 Groentenmix, mural art.
Zijgevel restaurant De Schone van Boskoop, Appelkantstraat 10.
2017 Gelakte balkonhekken voor lichtbakken.
Let’s Find Art, Onze-Lieve-Vrouweplein 7.
2019  Hekwerk in gelaserd Cortenstaal.
Wijk Boechout Midden, IJzerlei grenzend aan kantoor Burger en Welzijn.
Verwijzend naar vroeger metaalbedrijf BMT op dat terrein.
2021 Verschuifbare rugleuningen op bestaande PVC-banken.
Diverse plaatsen. (Nog in planning).

Oeuvre elders (onvolledig):
Zonnewering van 150 m², beschilderd.
XPO drukkerij, Vredebaan 5, Mortsel.

Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op 
Bollebooswicht