Uytterhoeven Emiel

Deze Bollebooswichtpagina is gekoppeld aan de Stapperloot-route Boechout
Wandel deze route met je smartphone.

EMIEL UYTTERHOEVEN
°Beerzel, 25 mei 1951
Oeuvrelijst onderaan.

Stenen, liefst keihard, dat is wat de op 25 mei 1951 in het Antwerpse Beerzel geboren Emiel Uytterhoeven bezighoudt. Hij gaat daarom naar de nabije kunstacademie van Heist-op-den-Berg, waar hij uiteindelijk het diploma Monumentale Kunst behaalt. Die studie laat Emiel volgen door een praktijkopleiding in het Italiaanse Carara in de International Studio Luigi Corsanini en bij de A.M.A-studio in Marina di Carara, allebei plekken waar je aan het goede adres bent wanneer je in marmer wil werken. Studiereizen naar Spanje, Portugal, Hongarije, Finland, de Verenigde Staten en Japan verbreden Uytterhoevens visie op beeldende kunst en vergroten zijn technisch kunnen.

Wanneer Emiel vanaf de jaren 1980 deel gaat nemen aan groepsexposities en ook solotentoonstellingen houdt en aan beeldhouwerssymposia deelneemt, blijft de waardering dan ook niet uit. In 1987 krijgt Uytterhoeven de 1ste prijs van het Nationaal Steensymposium in Antwerpen, in 1992 een 1ste prijs bij Stone in the Galilee in Israël en in 1995 de prijs van de jury tijdens Outdoor Sculptures in Taiwan.

Emiel Uytterhoeven probeert niet om steen te dwingen tot een vorm van buitenaf. Hij brengt een subtiele dialoog tot stand met de materie, om het vergeten leven binnen zo’n brok versteende natuur opnieuw aan de oppervlakte te brengen. Verwacht van hem dus geen uitbeelding van taferelen met personages of dieren, het zal steeds draaien rond natuursteen, die Emiel door vormgeving en schikking een monumentale dimensie meegeeft. Daar komt ook regelmatig water bij te pas, omdat ook in de natuur steen en water vaak samengaan.

Je komt Uytterhoevens werk onder meer tegen in Temse, Brecht, Zwijndrecht en Boechout. In beide laatste gevallen gaat het om opdrachten van de Antwerpse Waterwerken – thans Waterlink – waardoor het om fonteinen gaat, al zijn die nooit klassiek van vorm.

Naast beeldhouwen is Uytterhoeven actief als dichter en – helemaal het tegengestelde van ‘hard labeur’ – Japans penseelschilderen, waarbij hij als assistent van Akira Tatsumura is opgetreden. Haal je even die Japanse prenten voor de geest en je begrijpt dat de dialoog met de natuur opnieuw de aanleiding vormt om in deze kunsttak actief te worden.

Emiel Uytterhoeven woont en werkt in Kalmthout (what’s in a name?).

Oeuvre (onvolledig):
1995 Menselijk universum, Indiaas hardgraniet.
          Openbare bibliotheek, Kerkeneind 23, Kalmthout.
1996 In de stroom van de tijd, fontein, hardgraniet, tegels.
         Markt, Temse.
2000 Ontsloten, roze hardgraniet.
          Dorpsplein, Zwijndrecht.
          Fontein i.o.v. Antwerpse Water Werken, thans Water-link.
2002 Droom.
          Onze-Lieve-Vrouweplein, Boechout.
         Fontein i.o.v. Antwerpse Water Werken, thans Water-link.
2008 Hoekstenen, Afrikaans zwart graniet.
         Welzijnscampus, Gasthuisstraat 11, Brecht.
2013 Eerste steen, Afrikaans zwart graniet.
         Groenzone achter O-L-V-Hemelsvaartskerk, Kerkstraat, Nieuwmoer.
2015 Koesteren, Canadees zwart graniet.
          Kinderbegraafsplaats, Vredelaan, Kalmthout-Heide.
2018 Grenshoek. 
         Moerkantsebaan/Verbindingsstraat bij St.-Pieterskerk, Essen-Hoek, Essen.
???? ……..
        Kinderdagverblijf Tierlantijn, Hofstraat 14, Essen.

Klik voor andere routes op Routes
Voor andere Bollebooswicht-items klik je op Bollebooswicht